czwartek, 4 września 2014

Drożdżówka ze śliwkami

Witam ! Dzisiaj przedstawię bardzo prostą drożdżówkę.Wychodzi ona absolutnie każdemu.Nawet najmniej doświadczona osoba może zabłysnąć przed znajomymi. Pamiętajmy jednak,że ciasto drożdżowe nie lubi zimna ani przeciągów :)

Składniki na ciasto:
1/2 kostki masła lub margaryny
1/2 kg mąki
5 dkg drożdży(pół kostki)
1/2 szklanki cukru
cukier wanilinowy
3/4 szklanki mleka
3 jaja
szczypta soli
łyżeczka oleju

kruszonka:
3/4 szklanki cukru
1/2 kostki masła lub margaryny
szklanka mąki
cukier wanilinowy


Zatem zaczynamy...
Do wysokiego garnka wlewamy mleko(garnek ten cały czas będziemy używać).Lekko podgrzewamy(nie może być gorące) i wkruszamy drożdże.


Następnie dodajemy całą resztę.Ja nie czekam aż wyrosną drożdże ale oczywiście można :)


Ja wyrabiam całość mikserem.Ciasto powinno mieć jednolitą konsystencję.


Teraz przykrywamy i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.


W między czasie możemy przygotować kruszonkę.Wszystkie wyżej wymienione składniki wrzucamy do miseczki i zagniatamy


Po około godzinie odkrywamy nasze cisto i posypujemy mąką(żeby nie kleiło nam się do rąk) 


i wyrabiamy tak długo aż samo będzie odchodziło od ręki.


Smarujemy blaszkę margaryną i posypujemy mąką


i wykładamy nasze ciasto na blaszkę.Aby ciasto dobrze nam się rozprowadziło na blaszce, należy zmoczyć rękę w wodzie ( nie może być zimna aby nie przeziębić ciasta).


Następnie posypujemy kruszonką


i wykładamy śliwki obtaczane w cukrze.



Przykrywamy ściereczką na około 20 minut


Ciasto wkładamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 185 stopni
Efekt końcowy ;)


SMACZNEGO!!!!!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz