sobota, 6 września 2014

Buraczki w słoiczkach

Co roku robię buraczki.Tak przygotowane nadają się do barszczu jak również do obiadu zamiast tradycyjnej surówki.Można je podawać  w takiej wersji jak są lub dodatkowo dodać jabłko i cebulę.






składniki:
sól
cukier
ocet
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach


Myjemy nasze buraki i wkładamy do garnka z wodą.Gotujemy.Gdy będą już miękkie,zlewamy gorącą  wodę i zalewamy zimną.Pozostawiamy tak na parę minut .To pomoże nam obrać buraki bezproblemowo.Skórka sama będzie odchodziła bez większego wysiłku :)



Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce.



Doprawiamy do smaku solą ,octem i cukrem.Każdy wedle swojego gustu .




Teraz wkładamy je w słoiczki.Do każdego słoika wkładamy :
2 ziarenka pieprzu
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego



Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy w przykrytym  garnku z wodą  przez ok 20 minut.Woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików. 





4 komentarze:

  1. Dawno temu tez kładłam buraczki w podobny sposób. Obecnie jakoś tego zaniechałam, ale to wygodna forma przetworów, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. najlepsze na świecie buraczki :) też takie robimy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń