składniki:
sól
cukier
ocet
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach
Myjemy nasze buraki i wkładamy do garnka z wodą.Gotujemy.Gdy będą już miękkie,zlewamy gorącą wodę i zalewamy zimną.Pozostawiamy tak na parę minut .To pomoże nam obrać buraki bezproblemowo.Skórka sama będzie odchodziła bez większego wysiłku :)
Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce.
Doprawiamy do smaku solą ,octem i cukrem.Każdy wedle swojego gustu .
Teraz wkładamy je w słoiczki.Do każdego słoika wkładamy :
2 ziarenka pieprzu
liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
Tak przygotowane słoiki pasteryzujemy w przykrytym garnku z wodą przez ok 20 minut.Woda powinna sięgać 3/4 wysokości słoików.
Dawno temu tez kładłam buraczki w podobny sposób. Obecnie jakoś tego zaniechałam, ale to wygodna forma przetworów, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnajlepsze na świecie buraczki :) też takie robimy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy takie buraczki :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń